Syryjskie SZPARAGI z migdałami
Jak nie ma czasu na podróże trzeba się zadowolić tymi na talerzu. Zaczyna się sezon na szparagi, więc to idealny moment na „wycieczke” do Syrii. To właśnie stamtąd pochodzi proste danie ze szparagów i prażonych migdałów. I jest wyśmienite.
Składniki:
- pęczek szparagów
- 3 ząbki czosnku
- garść migdałów w płatkach
- oliwa z oliwek
- sól
Czosnek obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, pozostałe pociąć na 4 centymetrowe kawałki, umyć i dokładnie osuszyć. Na patelni uprazyć płatki migdałów. Szparagi z czosnkiem obtocyc w oliwie, posypać solą i włożyć do piekarnika.
Szparagi piec w temperaturze 200ᵒC przez 15 minut.
Przed podaniem posypać szparagi migdałami.
SMACZNEGO
(A)