Monkey bread czyli MAŁPI CHLEBEK
Świetną alternatywą dla tradycyjnej, drożdżowej babki na wielkanocnym stole jest małpi chlebek. Tworzą go kawałki drożdżowego ciasta obtoczone w syropie cynamonowym. Całość wygląda imponująco i tak samo smakuje.
Babkę można podawać samą lub polać ją orzechowym syropem dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej słodsze.
Przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne możecie znaleźć na naszym blogu:
- tradycyjna BABKA cytrynowa
- MAZUREK o smaku Nutelli
- SERNIK z orzechami
- BABKA z Nutellą i orzechami laskowymi
- MUFFINY cytrynowe
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 1 op suchych drożdży (8g)
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki białego cukru
- 30 g roztopionego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 70 ml ciepłej wody
Dodatkowo
- 100 g roztopionego masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Orzechowa polewa
- 2 garście orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta suszonej papryki
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie i dodać roztopione masło, mleko i wodę. Na koniec dodać cukier i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk można dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kuleczki wielkość orzecha włoskiego (powiano wyjść ok 50 sztuk). Każdą kulkę obtoczyć w roztopionym maśle a następnie w cukrze z cynamonem.
Foremkę na babkę dobrze wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki układać koło siebie wcześniej przygotowane kulki.
Po ułożeniu wszystkich kulek, przykryć ponownie ściereczka i odstawić na kolejne około 40 minut.
Następnie wyrośnięty chlebek umieścić w piekarniku.
Piec w temperaturze 170ᵒC przez 40 minut.
Piec do momentu aż ciasto zarumieni się.
Małpi chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, w między czasie można przygotować orzechową polewę.
Duże kawałki orzechów włoskich umieścic wrozgrzanym juz piekarniku.
Piec w temperaturze 170ᵒC przez 10 minut.
W garnku z grubym dnem umieścić masło i dodać cukier, miód, cynamon i suszoną parkę. Wszystko mieszać aż do połączenia się składników i uważać aby masa nie przykleiła się do dna garnka. Na końcu dodać uprażone orzechy i wymieszać.
Gotową polewą oblać ostudzony Małpi chlebek.
SMACZNEGO
(K)