ciasto

CIASTO miodowe

Jedno z najsmaczniejszych i najprostszych ciast na świecie. Sekret tkwi w aromatycznej wanilii i miodzie. To duet nie do zastąpienia. Idealne jako dodatek do porannej kawy.

Składniki na ciasto

  • 0,5 kg. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 1 lit. mleka
  • 1 op. cukru waniliowy
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szt. laski cynamonu
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka masła schłodzonego

Posypka

  • u mnie kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkować na wielkość blachy 25×25 cm. przełożyć na pergamin,

Piec w temperaturze 160°C przez około 15 minut.

Mleko zagotować  z laską i cukrem. Do gotującego mleka dodajemy po łyżce kaszę manną ciągle mieszając, aż zgęstnieje (wyłowić laskę cynamonu).Do przestudzonej masy małymi porcjami  dodać masło i ucierać.

Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim i resztą kremu, trzecim plackiem lekko przycisnąć. Następnie na wierzchu posypać kakao. Umieścić w lodówce na kilka godzin.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *