CIASTO miodowe
Jedno z najsmaczniejszych i najprostszych ciast na świecie. Sekret tkwi w aromatycznej wanilii i miodzie. To duet nie do zastąpienia. Idealne jako dodatek do porannej kawy.
Składniki na ciasto
- 0,5 kg. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 kostka masła
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 1 lit. mleka
- 1 op. cukru waniliowy
- 0,5 szkl. cukru
- 1 szt. laski cynamonu
- 9 łyżek kaszy manny
- 1 kostka masła schłodzonego
Posypka
- u mnie kakao
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkować na wielkość blachy 25×25 cm. przełożyć na pergamin,
Piec w temperaturze 160°C przez około 15 minut.
Mleko zagotować z laską i cukrem. Do gotującego mleka dodajemy po łyżce kaszę manną ciągle mieszając, aż zgęstnieje (wyłowić laskę cynamonu).Do przestudzonej masy małymi porcjami dodać masło i ucierać.
Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim i resztą kremu, trzecim plackiem lekko przycisnąć. Następnie na wierzchu posypać kakao. Umieścić w lodówce na kilka godzin.
SMACZNEGO
(M)