DONATY – pączki z dziurką
Ostatniego dnia lutego przypada najsłodsze święto w kalendarzu czyli TŁUSTY CZWARTEK z tej okazji – nowy przepis. Donut to jak pewnie większość z Was wie amerykański odpowiednik naszych pączków. Te ciastka można podawać na wiele sposobów z lukrem, czekoladą, cukrem pudrem również podobnie jak pączki można je nadziać rożnym nadzieniem.
Jeśli chcecie żeby wasza lukrowa polewa była różowa dodajcie do cukru pudru i wody odrobinę czerwonego barwnika.
Donut z tego przepisu wychodzą genialnie, są idealnie miękkie i co ważne idealnie słodkie.
Składniki (20 dużych, 30 mniejszych)
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 2 łyżki alkoholu amaretto
Dodatkowo:
Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z suchymi drożdżami.
Do mąki z drożdżami dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone masło.
Ciasto można wyrabiać ręcznie, będzie miało kleistą konsystorskie i kleiło się lekko do rąk. Starajcie się nie używać więcej maki mino że ciasto będzie się kleiste (jeśli posiadacie maszynę do wyrabiania ciasta lub do pieczenia chleba możecie jej użyć i będzie wam dużo łatwiej).
Z wyrobionego ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).
Przed rozwałkowaniem ciasta dobrze obsypać stolnice mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wykrawać kółka, w każdym Donatcie małym kieliszkiem zrobić w środku dziurkę. Układać wycięte ciastka na lekko oprószonej mąką desce i zostawić ponownie na ok. 30 minut.
Rozgrzać olej w dużym i szerokim garnku. Delikatnie wrzucać oponki na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor o obu stron.
Gotowe Donaty oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub oblać czekoladową polewą.
SMACZNEGO
(K)