ciasteczka,  deser

DONATY – pączki z dziurką

Ostatniego dnia lutego przypada najsłodsze święto w kalendarzu czyli TŁUSTY CZWARTEK z tej okazji – nowy przepis. Donut to jak pewnie większość z Was wie amerykański odpowiednik naszych pączków. Te ciastka można podawać na wiele sposobów z lukrem, czekoladą, cukrem pudrem również podobnie jak pączki można je nadziać rożnym nadzieniem.

Jeśli chcecie żeby wasza lukrowa polewa była różowa dodajcie do cukru pudru i wody odrobinę czerwonego barwnika.

Donut z tego przepisu wychodzą genialnie, są idealnie miękkie i co ważne idealnie słodkie.

Składniki  (20 dużych, 30 mniejszych)

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 2 łyżki alkoholu amaretto

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder (przepis)
  • polewa czekoladowa (przepis)
  • małe cukierki dekoracyjne

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z suchymi drożdżami.

Do mąki z drożdżami dodać pozostałe składniki.  Wyrabiać ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone masło.

Ciasto można wyrabiać ręcznie, będzie miało kleistą konsystorskie i kleiło się lekko do rąk. Starajcie się nie używać więcej maki mino że ciasto będzie się kleiste (jeśli posiadacie maszynę do wyrabiania ciasta lub do pieczenia chleba  możecie jej użyć i będzie wam dużo łatwiej).

Z wyrobionego ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).

Przed rozwałkowaniem ciasta dobrze obsypać stolnice mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wykrawać kółka, w każdym Donatcie małym kieliszkiem zrobić w środku dziurkę. Układać wycięte ciastka na lekko oprószonej mąką desce i zostawić ponownie na ok. 30 minut.

Rozgrzać olej w dużym i szerokim garnku. Delikatnie wrzucać oponki na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor o obu stron.

Gotowe Donaty oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub oblać czekoladową polewą.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *