ciasto

BROWNIE z pieczonego buraka

Podobno przeciwieństwa się przyciągają, a skoro tak, prezentujemy najbardziej walentynkowe połączenie: czekolada i burak! Ten nieoczywisty duet sprawi, że wasze walentynki nabiorą wyjątkowego smaku.

Zapraszamy tez na inne nieoczywiste połączenia:

W taki sposób łączymy zdrowe warzywa z czekoladą, a jak wiadomo czekolada jest dobra na wszystko no i smakuje jak miłość!

Smak ciasta jest dla osób które lubią gorzkawy smak czekolady jeśli wolicie bardziej słodką stronę polecam dodać więcej cukru niż jest w przepisie.

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 70%)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 100 g mąki ryżowej*
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego chili

*możecie zastąpić mąkę ryżową dowolną mąką jaka macie akurat w domu

Buraki przekroić na mniejsze kawałki i umieścić w piekarniku.

Piec w temperaturze 160ᵒC przez około 40-60 minut.

Piec do momentu aż buraki zmiękną.

Upieczone buraki jeszcze ciepłe obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (małe oczka).

Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku z grubym dnem, dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Podgrzać wszystko na małym ogniu i co jakiś czas zamieszać aby masa czekoladowa się nie przypaliło.

Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawić masę do wystygnięcia na kilka minut. W między czasie przesiać mąkę oddać kakao, cynamon, sól i chili.

Do ostygniętej masy dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startę buraki. Wymieszać.

Gotową masę przelać do wcześniejszej przygotowanej formy na ciasto. Najlepiej do kwadratowej średniej wielkości.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 30 minut.

SMACZNEGO!

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *