BROWNIE z pieczonego buraka
Podobno przeciwieństwa się przyciągają, a skoro tak, prezentujemy najbardziej walentynkowe połączenie: czekolada i burak! Ten nieoczywisty duet sprawi, że wasze walentynki nabiorą wyjątkowego smaku.
Zapraszamy tez na inne nieoczywiste połączenia:
- CIASTO czekoladowe z czerwonej fasoli
- TORT leśny mech
- CIASTO dyniowe z jabłkiem
- Czekoladowe BROWNIE z fasoli
W taki sposób łączymy zdrowe warzywa z czekoladą, a jak wiadomo czekolada jest dobra na wszystko no i smakuje jak miłość!
Smak ciasta jest dla osób które lubią gorzkawy smak czekolady jeśli wolicie bardziej słodką stronę polecam dodać więcej cukru niż jest w przepisie.
Składniki
- 3 średniej wielkości buraki
- 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 70%)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 100 g mąki ryżowej*
- 50 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- szczypta mielonego chili
*możecie zastąpić mąkę ryżową dowolną mąką jaka macie akurat w domu
Buraki przekroić na mniejsze kawałki i umieścić w piekarniku.
Piec w temperaturze 160ᵒC przez około 40-60 minut.
Piec do momentu aż buraki zmiękną.
Upieczone buraki jeszcze ciepłe obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (małe oczka).
Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku z grubym dnem, dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Podgrzać wszystko na małym ogniu i co jakiś czas zamieszać aby masa czekoladowa się nie przypaliło.
Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawić masę do wystygnięcia na kilka minut. W między czasie przesiać mąkę oddać kakao, cynamon, sól i chili.
Do ostygniętej masy dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startę buraki. Wymieszać.
Gotową masę przelać do wcześniejszej przygotowanej formy na ciasto. Najlepiej do kwadratowej średniej wielkości.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 30 minut.
SMACZNEGO!
(K)