TARTA z białym makiem
Magia tart polega na tym, że mają milion odsłon – na słono, słodko, wytrawnie. W zależności od tego na co mamy ochotę i ile mamy czasu na przygotowanie. Dzisiejsza tarta jest zdecydowanie z tych szybszych. Ponieważ masy nie trzeba przygotowywać wystarczy sięgnąć w sklepie po puszkę z gotową masą z białego maku. Ciasto idealne zarówno na świąteczne spotkania jak i czas po świąteczny.
Składniki na spód:
- 250 g maki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Masa białego maku w puszcze Bakalland
Mąkę przesiać, dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść. Następnie dodać jajko, cukier, sól i ugniatać aż do połączenia składników. Z gotowego ciasta ugnieść kulę i owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na 30 minut.
Przygotować formę na tarte (średnicy 25 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim wcześniej przygotowaną formę. Ciasto przekuć w wielu miejscach widelcem (żeby w czasie pieczenia powietrze spod ciasta miało gdzie uciec i nie pofalowało spodu tarty). Ponownie umieścić ciasto w lodówce na przynajmniej 30 minut. Na przygotowany spód wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (np. kulki ceramiczne, fasola, ryż).
Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 10 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez około 10 -15 minut (do momentu zarumienienia się spodu).
Odstawic spód do ostygniecia. Następnie wyłożyć gotową mase z puszki. Umieścic ponownie tartę w piekarniku.
Jeśli zostanie wam ciasto ze spodu tarty możecie wyciąć za pomocą foremek ciastka i przyozdobić górę ciasta
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 10 minut.