
Małe Katarzynki
Klasyka zawsze jest w modzie, także ta na talerzu. Tradycyjne ciasteczka – Katarzynki, na pewno spotkają się z uznaniem waszych gości. No i są za pyszne żeby serwować je tylko raz do roku z okazji imienin Katarzyn! Zasługują na to, żeby znaleźć się na stołach częściej.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki miodu (płynnego)
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajko, masło utrzeć z cukrem dodać miód i przyprawy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól. Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i szybko zagnieść twarde ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na 0,5 – 1 cm. Wyciąć foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej najlepiej matą sylikonową do pieczenia. Ciasteczka powinny być układane w odstępach, bo w czasie pieczenia urosną.
Piec w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut.
Katarzynki po wystudzeniu są twarde. Muszą poleżeć kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nabrać wilgoci można dodać kawałek surowego jabłka. Już po 24 h są smaczne, ale im dłużej leżą, tym bardziej nabierają aromatu.


SMACZNEGO
(M)

