PIERNIK z miodem
Jeszcze listopad, ale w powietrzu już czuć święta. A żeby w kuchni czuć było też słodką woń świąt – czyli mieszanki imbiru, kardamonu i cynamonu zachęcamy do zabrania się za piernik!
Składniki:
- 4 żółtka
- 0,5 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g (paczka) przyprawy do piernika,
- 2 szklanki mąki
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać olej, miód płynny, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać całość mikserem.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (średnicy około 22 cm).
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Do suchego patyczka. Piernik z każdym dniem jest coraz lepszy.
SMACZNEGO
(M)