CIASTO jogurtowe z owocami leśnymi
Owoce leśne to nierozłączny element wakacji na wsi. Dzięki ciastu jogurtowemu i pięknemu słońcu jak zamkniemy oczy będzie się nam wydawało że to dopiero początek sierpnia, a nie środek jesieni.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą waliną
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 120 g malin (mogą być mrożone)
- ok. 120 g jeżyn (mogą być mrożone)
Składniki na kruszonkę;
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- cukier puder
Ciasto:
W misce mieszać suche składniki i przyprawy: mąkę pszenną, cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać: jajka, jogurt naturalny i olej. Wymieszać wszystkie składniki do momentu połączenia się. Sok z cytryny wymieszać z sodą, dodać do masy. Zamieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Owoce obtoczyć lekko mąką i ułożyć na górze ciasta.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Gotową kruszonką obsypać ciasto z owocami przed włożeniem do piekarnika.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 50 minut.
Odłożyć ciasto do wystygnięcia przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)