Cynamonowe PANCAKES z maślanką
Brak pomysłu na śniadanie? Proszę bardzo! Podpowiadamy – PANCAKES inaczej nazywane amerykańskimi naleśnikami. Pancakes są proste w przygotowaniu, przyrządza się je z łatwo dostępnych składników. Idealne dla dzieci i dorosłych, w USA koniecznie z syropem klonowym, ale świetnie smakuję też z dżemem, bitą śmietaną, owocami, czy innymi słodkimi dodatkami.
Składnik
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszenna pełnoziarnista
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
Dodatkowo
- syrop klonowy
- ulubione owoce
Wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier oraz sól. Wszystkie składniki muszą być ze sobą połączone. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: maślankę, jajka oraz masło.
Suche składniki przesypać do mokrych. Wymieszać wszystko ze sobą nie za długo (mogą zostać pojedyncze grudki).
Masę odstawić na 15 minut.
Rozgrzać tłuszcz i za pomocą małej chochelki wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię. Piec pancakes na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu z obu stron.
Podawać z syropem klonowym, owocami lub innymi słodkimi dodatkami.
SMACZNEGO
(K)