Najprostszy SERNIK na świecie
Ten sernik to sposób na to, żeby w 20 minut z zapracowanej, zostać perfekcyjną panią domu. Parę dni temu dopadła mnie przedświąteczne obsesja sernika. Po prostu musiałam go zjeść i koniec. Czasu mało. Nawet bardzo mało, więc ograniczyłam jego przygotowanie do minimum. Efekt: pyszny sernik. którego przygotowanie trwa 20 minut plus pieczenie. Nie tylko zaspokoił moją sernikową rządzę, ale też „wykarmił” niespodziewanych gości. I bardzo dobrze, niech myślą, że u mnie zawsze deser czeka w pogotowiu 😉
Jeśli chcecie możecie zaglądnąć do innych naszych przepisów na serniki: SERNIK z suszoną śliwką, SERNIK z kruszonką, SERNIK z chałwą oraz SERNIK cytrynowy.
Składniki:
- wiadereczko mielonego sera
- 3 jajka
- pół szklanki cukru (może być też mniej)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 gramów herbatników
- cukier puder do posypania
- cytryna
- gałka muszkatołowa
Roztopić 70 g masła i zostawić do ostudzenia. Herbatniki skruszyć w blenderze. Utrzeć jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło połączyć z herbatnikami. Brytfankę posmarować masłem i obsypać ją bułką tartą. Herbatniki o konsystencji mokrego piachu przełożyć do brytfanki i szczelnie ugnieść na jej dnie. Tak przygotowany spód włożyć do zamrażarki. Wycisnąć sok z cytryny, a skórę zetrzeć na drobnych oczkach. Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę, mąkę ziemniaczaną, startą gałkę muszkatołową i ser z wiaderka. Wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyjąć z zamrażalnika spód. Przełożyć na niego masę.
Piec w temperaturze 160ᵒC przez około 40 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku, aż do przestudzenia.
Podawać schłodzony, posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(A)