ZUPA cebulowa po francusku
Małe zmiany mogą mieć ogromne znaczenie. Taki na przykład ananas na pizzy. Mała wariacja, a budzi dyskusje do dziś. Ciasto francuskie nie wywołuje takich emocji, ale może wprowadzić równie wiele świeżości w kuchni. Tradycyjna zupa cebulowa pod pierzyną ciasta francuskiego nie tylko wygląda spektakularnie, ale też świetnie smakuje, nie potrzebne są grzanki, ani inne dodatki, a zupa jest sycąca.
Składniki:
- kilogram cebuli
- masło
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szkl białego wina
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów
- bulion warzywny
- ciasto francuskie
- jajko
- czarny pieprz
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- słodka papryka
- źółty ser
Cebule pokroić w cienkie pióra. W garnku z grubym dnem rozpuścić trochę masła, zezłocić cebule. Dodać posiekany drobno czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dolać białe wino. Gotować aż wino wyparuje, a smaki się połączą. Po tym czasie dodać bulion, jeśli zupa będzie za gęsta, dolać wody. Zagotować.
Zupę przełożyć do żaroodpornych naczyń. Dosypać starty ser. Z ciasta francuskiego wykroić kwadraty, które zakryją naczynie. Posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 20 minut.
SMACZNEGO
(A)