zupa

ZUPA cebulowa po francusku

Małe zmiany mogą mieć ogromne znaczenie.  Taki na przykład  ananas na pizzy. Mała wariacja, a budzi dyskusje do dziś. Ciasto francuskie nie wywołuje takich emocji, ale może wprowadzić równie wiele świeżości w kuchni. Tradycyjna zupa cebulowa pod pierzyną ciasta francuskiego nie tylko wygląda spektakularnie, ale też świetnie smakuje, nie potrzebne są grzanki, ani inne dodatki, a zupa jest sycąca.

Składniki:

  • kilogram cebuli
  • masło
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl białego wina
  • opcjonalnie kilka suszonych grzybów
  • bulion warzywny
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • czarny pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka papryka
  • źółty ser

Cebule pokroić w cienkie pióra. W garnku z grubym dnem rozpuścić trochę masła, zezłocić cebule. Dodać posiekany drobno czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dolać białe wino. Gotować aż wino wyparuje, a smaki się połączą. Po tym czasie dodać bulion, jeśli zupa będzie za gęsta, dolać wody. Zagotować.

Zupę przełożyć do żaroodpornych naczyń. Dosypać starty ser. Z ciasta francuskiego wykroić kwadraty, które zakryją naczynie. Posmarować je rozbełtanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 20 minut.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *