CHLEBEK bananowy
W naszej kuchni dzieje się pysznie i wiele. Często w pośpiechu, ale zawsze starannie. Dlatego gustujemy w daniach prostych, ale zdrowych i pożywnych. Takie jest dzisiejsze ciasto. Również dzisiejsze ciasto – banalnie szybkie i proste. Wystarczy mieć w domu podstawowe składniki na każde ciasto oraz banany.
Składniki
- 140 g miękkie masło
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 140 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże lub 3 mniejsze banany
Dodatkowo
- 1 banan do dekoracji
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym, do momentu utrzymania puszystej masy. Do gotowej masy dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.
Banany obrać ze skóry i zmiksować na puszysta masę.
Do masy z cukrem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać zmiksowane banany. Dokładnie wszystko wymieszać ze sobą.
Przygotować małą keksówkę. Wlać ciasto tak żeby równo ułożyło się w formie. Na górę można położyć rozkrojonego banana.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 40-50 minut.
SMACZNEGO
(K)