BABAKA z porzeczkami
Ciasto może zostać przygotowane z dowolnych sezonowych owoców, a nawet z mrożonych. Ja zamroziłam jakiś czas temu czerwone porzeczki od mojej babci i postanowiłam je dzisiaj wykorzystać. Powstała puszysta, mocno aromatyczna i wilgotna BABKA z owocami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka minut i ciasto jest gotowe. Pamiętajcie, że w przypadku tej babki, jogurt, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej zamiast puszystej pyszności będzie zakalec.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 mała łyżeczka aromatu migdałowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml śmietany 12% w temperaturze pokojowej
- Dodatkowo
- 200 g mrożonych porzeczek
- 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z brązowym cukrem. Do masy dodawać pojedynczo jajka i za każdym razem ucierać do momentu połączenia składników. Na koniec dodać aromat.
Dodać do masy z jajkami połowę mąki. Wymieszać. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać resztę mąki. Żeby ciasto urosło nie mieszać za długo, wystarczy do połączenia składników.
Porzeczki obsypać mąką i dodoać do gotwoego ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bułką tartą lub mąką i wyłożyć do niej gotowe ciasto.
Babkę piec na dolnej półce w piekarniku.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.