ciasto

BABAKA z porzeczkami

Ciasto może zostać przygotowane z dowolnych sezonowych owoców, a nawet z mrożonych. Ja zamroziłam jakiś czas temu czerwone porzeczki od mojej babci i postanowiłam je dzisiaj wykorzystać. Powstała puszysta, mocno aromatyczna i wilgotna BABKA z owocami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka minut i ciasto jest gotowe. Pamiętajcie, że w przypadku tej babki, jogurt, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej zamiast puszystej pyszności będzie zakalec.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 mała łyżeczka aromatu migdałowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml śmietany 12% w temperaturze pokojowej
  • Dodatkowo
  • 200 g mrożonych porzeczek
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z brązowym cukrem. Do masy dodawać pojedynczo jajka i za każdym razem ucierać do momentu połączenia składników. Na koniec dodać aromat.
Dodać do masy z jajkami połowę mąki. Wymieszać. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać resztę mąki. Żeby ciasto urosło nie mieszać za długo, wystarczy do połączenia składników.
Porzeczki obsypać mąką i dodoać do gotwoego ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bułką tartą lub mąką i wyłożyć do niej gotowe ciasto.
Babkę piec na dolnej półce w piekarniku.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *