ciasteczka,  ciasto

truskawki i maliny pod jaglaną KRUSZONKĄ

Deser potrzebny na szybko? Przejadły się wam już ciasta? – Truskawki pod kruszonką to najlepsze rozwiązanie! Szybki do przygotowania deser ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Musicie mieć tylko kilka żarootpornych naczyń lub jedno większe i ulubione owoce np. truskawki, maliny lub czereśnie.

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g roztopionego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 8 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g płatków jaglanych
  • 2 łyżeczki kakao

Nadzienie:

  • 450 g truskawek
  • 50 g malin
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać ze sobą i zagnieść.

Oczyścić maliny. Truskawkom obciąć zielone końcówki, umyć i oszuszyć.

Owoce ułożyć w małych foremkach żarootpornych (ew. ułożyć w jednym dużym naczyniu jeśli nie macie małych). Obsypać lekko skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Następnie posypać owoce przygotowaną wcześniej kruszonką.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 30 minut.

Kruszonkę najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *