truskawki i maliny pod jaglaną KRUSZONKĄ
Deser potrzebny na szybko? Przejadły się wam już ciasta? – Truskawki pod kruszonką to najlepsze rozwiązanie! Szybki do przygotowania deser ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Musicie mieć tylko kilka żarootpornych naczyń lub jedno większe i ulubione owoce np. truskawki, maliny lub czereśnie.
Składniki na kruszonkę:
- 120 g roztopionego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 8 g cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g mąki pszennej
- 120 g płatków jaglanych
- 2 łyżeczki kakao
Nadzienie:
- 450 g truskawek
- 50 g malin
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać ze sobą i zagnieść.
Oczyścić maliny. Truskawkom obciąć zielone końcówki, umyć i oszuszyć.
Owoce ułożyć w małych foremkach żarootpornych (ew. ułożyć w jednym dużym naczyniu jeśli nie macie małych). Obsypać lekko skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Następnie posypać owoce przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 30 minut.
Kruszonkę najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.
SMACZNEGO
(K)