ciasto

jogurtowe CIASTO z kakao i truskawkami

TruskawkoweLOVE…smaczne ciasto z truskawkami idealnie wpasuję się w wiosenny klimat. Ciasto jest proste i szybkie.  Wystarczy składniki umieścić w misce i zmiksować. Im mniej mieszania tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Również olej dodaje puszystości ciasta. Ciasto jogurtowe można przygotować również z  innymi owocami np. jagodami, malinami czy rabarbarem. Dodatkowo ser mascarpone z cukrem dodaje ciast dodatkowej słodyczy.

Zapraszam do innych przepisów z truskawkami: LODY truskawkowo-pietruszkowe, PIEROGI z truskawkami i kakao oraz CIASTO z truskawkami i mąki pełnoziarnistej.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. oleju
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kg truskawek

Dodatkowo

  • 250 g sera mascarpone
  • ½ szkl. cukru pudru
  • kakao do posypania

Jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę. Następnie dodać jogurt, olej i dokładnie wymieszać. Powoli łyżkami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem z prawdziwą wanilią. Miksować do momentu połącznia wszystkich składników. Nie mieszać ciasta zbyt długo, bo może nie wyrosnąć. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć i obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Gotowe truskawki ułożyć na  wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Gotową masę przełożyć na kawałki ciasta i obsypać kakao.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *