jogurtowe CIASTO z kakao i truskawkami
TruskawkoweLOVE…smaczne ciasto z truskawkami idealnie wpasuję się w wiosenny klimat. Ciasto jest proste i szybkie. Wystarczy składniki umieścić w misce i zmiksować. Im mniej mieszania tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Również olej dodaje puszystości ciasta. Ciasto jogurtowe można przygotować również z innymi owocami np. jagodami, malinami czy rabarbarem. Dodatkowo ser mascarpone z cukrem dodaje ciast dodatkowej słodyczy.
Zapraszam do innych przepisów z truskawkami: LODY truskawkowo-pietruszkowe, PIEROGI z truskawkami i kakao oraz CIASTO z truskawkami i mąki pełnoziarnistej.
Składniki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- ½ szkl. oleju
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg truskawek
Dodatkowo
- 250 g sera mascarpone
- ½ szkl. cukru pudru
- kakao do posypania
Jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę. Następnie dodać jogurt, olej i dokładnie wymieszać. Powoli łyżkami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem z prawdziwą wanilią. Miksować do momentu połącznia wszystkich składników. Nie mieszać ciasta zbyt długo, bo może nie wyrosnąć. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć i obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Gotową masę przełożyć na kawałki ciasta i obsypać kakao.
SMACZNEGO
(K)