CIASTO drożdżowe z czereśniami i kruszonką
I jest! Jest! W końcu przyszedł – ON – sezon na wszystko co dobre. Na straganach już kuszą truskaweczki, czereśnie, rabarbar… Zawrót głowy jest tak duży, że mamy kłopot z robieniem zdjęć przed zniknięciem sezonowych pyszności z talerza! Udało się uwiecznić ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto cudownie smakuje z ciepłym mlekiem i przypomina dzieciństwo. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje mu maślanego smaku.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 5 czubatych łyżek trzcinowego cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią
- 1 mała łyżeczka soli
- ½ kg świeżych czereśni
Składniki na kruszonkę:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g roztopionego masła
W szklance rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, następnie dodać 4 łyżki mleka. Odstawić drożdże w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i cukier, postawić na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Cały czas mieszając żeby skladniki sie połączyły i nie przypaliły. Odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę i dodać sól, dodać ostudzone mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masa po wymieszaniu powinna być sprężysta i gęsta.
Gotową masę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 25 minut.
Ciasto przełożyć do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię ciasta szpatułką lub dłońmi oprószonymi mąką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.
Kiedy ciasto będzie wyrastać można obrać czereśnie z pestek i przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Wlać roztopione i ciepłe masło i dokładnie wymieszać.
Na gotowe ciasto ułóżyć wcześniej obrane czereśnie. Następnie ciasto posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 40-45 minut.
Piec aż kruszonka będzie złocista, a ciasto będzie odchodzić od brzegów brytfanki.
SMACZNEGO
(K)