MUFFINY czekoladowe z orzechami laskowymi
Na blogu możecie znaleźć MUFFINY czekoladowe z serkiem mascarpone, MUFFINY czekoladowe teraz nadszedł czas na muffiny czekoladowe z orzechami laskowymi. Muffiny są wyjątkowe bo oprócz kawałków czekolady natrafiamy na orzechy. Fantastycznie smakują i pięknie pachną, a na drugi dzień nadal świetnie smakują.
Orzechy laskowe możecie spokojnie zastąpić innymi ulubionymi orzechami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 2 garści posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo
- lukier
- mała garść posiekanych orzechów laskowych
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).
Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki czekolady i posiekanych orzechów laskowych.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Ostygnięte babeczki polać lukrem i obsypać posiekanymi orzeszkami.
SMACZNEGO
(K)