przystawka,  śniadanie

PASTA z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Każdy słyszał o cudownych walorach zdrowotnych czosnku, lecz nie każdy przepada za jego smakiem, można temu zaradzić dzięki upieczeniu robi się bardzo delikatny w smaku przez co można go jeść bez opamiętania. Upieczony czosnek idealnie się sprawdza jako dodatek do dipów, sosów czy past kanapkowych.

Jeśli potrzebujecie więcej kanapkowych inspiracji zapraszamy do przepisów na humus z kukurydzy oraz pasta z szparagów i jarmużu.

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 7 suszonych pomidorów w oleju
  • 15 sztuk czarnych oliwek ze słoika
  • 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chilli Harissa
  • sól i pierz

Jak upiec czosnek?

Odkroić górną część główki czosnku tak, aby odsłonić schowane ząbki. Przygotować naczynie żaroodporne. Czosnek można posmarować olejem i posypać delikatnie solą.

Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika czosnek łatwo można wyciskać z łupinek.

Pasta

Upieczony czosnek i reszte składników (ciecierzyce, pomidory, oliwki i przyprawy) zblendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pastę można podawać z chlebem i krakersami lub zajadać się łyżką bezpośrednio z słoiczka.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *