Drożdżowe BUŁECZKI z nadzieniem krówkowym
Nie ma nic lepszego na śniadanie jak ciepłe bułeczki! A takie zrobione własnoręcznie docenia się jeszcze bardziej. Nadzienie bułeczki może być różne, zarówno dżemi i powidła jak i świeże owoce np. jabłka czy truskawki. Kto co lubi.
Składniki na bułeczki
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanka cukru
- 20 g drożdży
- kilka pokruszonych krówek
Składniki na kruszonkę
- 30 g maki pszennej
- 15 g cukru
- 15 g masła
- 1 jako
- 2 łyżeczki mleka
Składniki do posmarowania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Mleko delikatnie podgrzać. Na początku należy zrobić rozczyn. Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, następnie ¼ szklanki ciepłego mleka. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu i pod przykryciem.
Jajko rozetrzeć z resztą mleka i dodać pozostałą część cukru i masło.
Mąkę przesiać do miski i dodać rozczyn. Następnie dodać mokre składniki i sól. Wyrobić ciasto. Powinno kleić się do rąk.
Dużą miskę wysmarować olejem lub oliwą z oliwek. Przenieść całe ciasto. Miskę odstawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 12 części. W kulkach umieścić pokrojone krówki i dokładnie zakryć cukierki ciastem drożdżowym. Uformowane kulki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Następnie odstawić ponownie bułeczki na 30 minut w ciepłe miejsce i najlepiej przykryć ich czystą ściereczką.
Między czasie można przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i masło wymieszać. Ciasto powino być sypkie.
Jajko roztrzepać i dodać mleko. Nałożyć pędzlem lub łyżką na bułeczki, aby się lekko świeciły. Następnie obficie obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 25 minut.
SMACZNEGO
(K)