MAZUREK o smaku Nutelli
Tradycja rzecz święta – jest Wielkanoc, to musi być mazurek! A żeby nie było tak oczywiście i nudno, to proponujemy zaszaleć z orzechami i czekoladą. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, efektowny w smaku. Podwójna orzechowa nuta i czekolada smakują jak domowa nutella. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki na spód
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g brązowego cukru
- 200 g margaryny (z lodówki)
Składniki na masę czekoladową
- 100 ml śmietany 30%
- 300 g czekolady z całymi orzechami laskowymi
Dodatkowo
- posiekane i zarumienione na patelni orzechy laskowe
Pszenną mąkę przesiać do miski, dodać zmielone orzechy laskowe i brązowy cukier. Margarynę wyjąć z lodówki i pokroić na małe kosteczki. Zagnieść ciastko, do momentu połączenia składników. Nie ugniatać za długo żeby ciasto nie straciło kruchości po upieczeniu. Przenieś gotowe ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. 30×30). Ciastem wyłóż spód formy, a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód nakłuć widelcem i umieścić na 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu w lodówce umieścić w nagrzanym piekarniku.
Piec w temperaturze 160ᵒC przez około 35 minut.
Wyjąć spód z piekarnika i poczekać aż ostygnie. W między czasie przelać śmietanę do garnka i dodać połamaną czekoladę. Podgrzawać na małym ogniu aż składniki się połączą. Zdjąć z palnika i odczekać aż czekoladowa masa ostygnie.
Na ostudzony spód przenieść masę czekoladową, wyrównać. Umieścić w lodówce żeby masa szybciej zastygła. Udekorować posiekanymi i zrumienionymi na suchej patelni orzechami laskowymi.
SMACZNEGO
(K)