SERNIK z ananasem
Kiedy tradycyjne przepisy się wam znudzą proponujemy małe urozmaicenie w postaci sernika z ananasem. Świeżutki zawiera bromelinę, a ta z kolei świetnie działa na różne zapalenia, obrzęki a nawet wspiera odchudzanie. Dlatego jak macie chęć i życzenie dodawajcie świeżego ananasa. U nas niestety ananas musi być zapuszkowany i to na dożywocie, bo niestety reagujemy na jego enzymy alergicznie.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Renaty Walczak (reanja.blogspot.com).
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu z wiaderka lub ser biały zmielony dwukrotnie
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- sok z połówki cytryny
- 1 puszka ananasa w kostkach
Składniki na pianę
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Ciasto
Z mąki, margaryny, żółtka, cukru i proszku do pieczenia, soli zagnieść ciasto. Wyrobić na gładko. Podzielić na dwie części 1 część odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy.
Masa serowa
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania, budyń, sok z cytryny.
Piana
Białka ubić z solą na sztywną pianę dodać cukier na końcu.
Na rozwałkowane ciasto na blasze, wylać masę serową następnie delikatnie wyłożyć kawałki odsączonego ananasa i pianę, powierzchnię wygładzić. Z schłodzonego ciasta zrobić kruszonkę i posypać po całej powierzchni.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ᵒC i piec przez około 40 minut.
Po tym czasie podnieść temperaturę do 200ᵒC i dopiec jeszcze 20 minut.
SMACZNEGO
(M)