obiad,  przystawka

FOCACCIA z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Miałam obawy przed ciastem drożdżowym. Potraktowałam to jak wyzwanie i dlatego przed wami moja focaccia.  Pierwsza w życiu i od razu udana. Teraz już wiem że ciasta drożdżowego nie trzeba się bać.

Focaccia to przysmak Włochów. Jest to rodzaj pieczywa serwowanego w formie przystawki. Każdy rejon Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się inną  odmianą tego specjału.

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 ml lekko ciepłej wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka żwieżego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Dodoatkowo

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • kilka czarnych oliwek

Do miski przesiać mąkę pszenną. Dodać pokruszone drożdże, wodę , oliwę z oliwek, pieprz i sól. Delikatnie zagnieść ciasto. Ciasto powinno być mocno kleiste.  Dużą miskę wysmarować oliwą i przełożyć gotowe ciasto. Odstawić ciasto na 1-2 godzin w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką (odczekać do momentu aż masa podwoi swoja objętość).

Średniej wielkości formę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy (ręce wysamrować oliwą, to pomoże przy przenoszeniu ciasta). Opuszkami palców zrobić wgłęciebia w cieście.

Oliwę wymieszać z wodą ,solą i ziołami. Delikatnie rozprowadzić wodę z sola po gotowym cieście. Odstawić ciasto w formie na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

Pomidory i oliwki płożyć na cieście.

Piec w temperaturze 225ᵒC przez 20-25 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *