ZUPA krem z cebuli
Choć cebula nie ma najlepszych notowań na listach przebojów i nigdy nie pokona jarmużu, topinamburu czy pasternaka w warzywnym konkursie popularności, to zdecydowanie jest w Polsce szarą eminencją. Otóż jej wysokość cebulę dodajemy niemal do wszystkich tradycyjnych potraw. Dlatego na jej cześć proponuje chwycić za nóż i brać się do obierania jej licznych „sukienek”, bo smakowicie się odwdzięczy na talerzu.
Na blogu możecie też odnaleźć przepis na zupę CEBULOWĄ
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 50 g masła
- wywar z warzyw (marchewka, por, pietruszka, seler)
- ziemniak
- 4 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- przyprawy (np: sól, pieprz, kurkuma, kolendra, liść laurowy)
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Zezłocić na maśle w dużym garnku z grubym dnem, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Kiedy cebula zmięknie, dodać wino. Gotować, aż wino odparuje, dodać pokrojonego w kostki ziemniaka i zalać bulionem. Gotować aż wszystko zmięknie. Zblendować. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO
(A)