Czekoladowa TARTA na kakaowym spodzie
Chrońmy Ziemie! Bo to jedyna planeta na której jest czekolada.
Z takim sloganem od razu łatwiej segreguje się śmieci, oszczędza wodę, wybiera ekologiczne produkty i gasi niepotrzebnie zaświecone światła. Znacie to hasło? Muszę się przyznać że to jest jedno z moich życiowych zasad. Pilnuje bardzo i przestrzegam. Segreguję śmieci, oszczędzam wodę i gaszę niepotrzebne zaświecone światła.
Apokalipsę wyobrażam sobie właśnie jako moment kiedy z Ziemi ginie czekolada. Na samą myśl jest mi zimno i słabo. To znak, że można by upichcić coś z czekolady 😉
Składniki na kruche ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 130 g masła (z lodówki)
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
Ponad to:
- cukiereczki dekoracyjne
Mąkę przesiać, dodać masło, szybko zagnieść, nie przejmujcie się że ciasto nie będzie się za bardzo lepić (konsystencją będzie przypominać kruszonkę). Następnie dodać jajko, cukier, sól i kakao ugniatać aż do połączenia. Z gotowego ciasta ugnieść kulę i owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na 30.
Przygotować formę na tarte (średnicy 25 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim wcześniej przygotowaną formę. Ponownie umieścić ciasto w lodówce na przynajmniej 30 minut. Na przygotowany spód wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (np. kulki ceramiczne, fasola, ryż).
Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez około 15 minut (do momentu zarumienienia się spodu).
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odczekać aż czekolada ostygnie. Serek mascarpone dobrze rozetrzeć przy pomocy blendera lub miksera. Do serka dodać czekolady i dobrze zmiksować, do momentu połączenia jednolitej masy.
Gotową masę przełożyć na wcześniej przygotowany i ostudzony spód. Obsypać tarte dekoracyjnymi cukiereczkami.
Gotowe ciasto schłodzić ponownie w lodówce. Czekoladową tarte wyjąc przed podaniem około 30 minut.
SMACZNEGO
(K)