CIASTECZKA dyniowe
Czas na przedświąteczne testy. W końcu dobór idealnych słodkości w grudniu to nie przelewki. Jak w grudniu słodyczami obrodzi to… kochanego ciałka nigdy dość, czy jakoś tak.
Dziś próba generalna ciastek dyniowych z orzechami
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- garść migdałów w płatkach
- garść orzechów ziemnych
- mąka żytnia
- pół szklanki cukru trzcinowego
- garść pestek dyni
- łyżka oleju kokosowego
- 300 ml puree dyniowego
- pół szklanki wiórek kokosowych
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować puree z dyni (dynie upiec w piekarniku w 180 stopniach, przez 30 min i zblendować). Żółtka utrzeć z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, to ubije się szybciej), delikatnie dosypać: cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Powoli dodać żółtka z cukrem do białek. Dodać puree i delikatnie wymieszać.
Zblendować orzechy i płatki. Nie musi być bardzo dokładnie. Jeśli ktoś lubi konkretne kawałki w ciastkach, można zostawić trochę płatków i orzechów w całości. W osobny naczyniu wymieszać suche składniki (razem z orzechami, pestkami dyni i wiórkami kokosowymi).
Dodać suche składniki do mokrych. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Wyłożyć na blasze.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
SMACZNEGO
(A)