CIASTECZKA cynamonowe z orzechami
Sezon świąteczny w pełni, szaleństwo zakupowe w sklepach i świecące dekoracje pojawiające się na mieście i niestety wszechobecne korki. Na uspokojenie najlepsze są wypieki. Gdy wieczorem jest chwila spokoju wyjmuję składniki na ciasteczka i zaczynam piec.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g poszatkowanych orzechów ziemnych
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- cynamon do oproszenia ciastek
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem, miksować do momentu połączania składników. Do masy dodać cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać. Następnie pojedynczo dodawać jajka, za każdym razem miksując. Do masy z masłem dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Na koniec dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i formować małe kulki mniejsze od orzechów włoskich, obtaczać je w cynamonie. Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Ciasteczka powinny być układane w ostępach bo w czasie pieczenia urosną.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
SMACZNEGO
(K)