
BURGERY z cielęciny w 4 smakach
Burgery cieszą się niegasnącą popularnością, nie tylko dlatego, że są łatwe do przygotowania, ale (moim zdaniem) przede wszystkim dlatego, że jeśli wystarczająco często będzie się wprowadzało w nich urozmaicenia, to nie sposób się nimi znudzić. W przypadku burgerów wręcz nie istnieją złe połączenia. Każdy może okazać się hitem. Wypróbowałam już bardzo wiele przepisów, aż w końcu powstało coś zupełnie innego. Połączenie orientalno-polsko-francuskie. Koniecznie musicie wypróbować
Składniki na burgery:
- 1 kg mielonej cielęciny
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól (najlepiej ziołowa)
- szczypta chili
- pieprz
- 2 łyżki curry
- szczypta kurkumy
- łyżka sezamu indyjskiego
- oregano
- oliwa
Dodatki:
- ulubione bułki (mi najlepiej smakują pełnoziarniste)
- ogórek kiszony
- ser camembert
- rukola
- pomidor
- czerwona cebula
Składniki na sos:
- jogurt naturalny
- musztarda
- sok z ½ limonki
Mięso na burgery dokładnie wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć na oliwie lub w wersji bardziej dietetycznej piec w piekarniku. Składniki na sos wymieszać, według gustu. Jeśli ktoś lub łagodne smaki, ograniczyć ilość musztardy i odwrotnie. Dla tych lubiących wyraziste i ostre klimaty dodać więcej musztardy. Bułkę można podpiec żeby była bardziej chrupka. Posmarować ją sosem, położyć rukolę, na to mięso i plasterek kiszonego ogórka, pomidora, cebuli i camemberta, przycisnąć drugą częścią bułki.
SMACZNEGO
(A)


Jeden komentarz
~Zuza
Raj dla mojego Lubego 😀