CIASTECZKA z krówkami i jabłkami
Połączenie dwóch ulubionych składników w jednym słodkim przysmaku jest jak magia. Okazuje się, że dwa pyszne składniki mogą wspólnie wywołać magię na talerzu. Krówki (mniam!) i jabłka (mniam, mniam!). To fantastyczne połączenie ze względu na smak, ale też konsystencje. Dzięki jabłkom ciasteczka są trochę wilgotne, a rozpuszczone krówki lekko wypływają na wierzch.
Inspiracja zaczerpnięta z strony kwestia smaku.
Składniki:
- 100 g masła
- 8 cukierków „krówek”
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Krówki oraz obrane jabłko pokroić na drobną kosteczkę. Przygotowane jabłko oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Masło ubić razem z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania jasnego kremu . Dodać jajko i dalej ubijać, do momentu połączenia składników.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać składniki ze sobą. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Dodać krówki z jabłkami i znów wymieszać.
Przygotować blachę wyłażoną papierem do pieczenia.
Nabierać masę na łyżką i formować z niej kulki oraz lekko je spłaszczyć . Układać ciastka w 1 cm odległości od siebie aby się nie zlały podczas pieczenia.
SMACZNEGO
(K)