ciasteczka,  deser

CIASTECZKA z krówkami i jabłkami

Połączenie dwóch ulubionych składników w jednym słodkim przysmaku jest jak magia. Okazuje się, że dwa pyszne składniki mogą wspólnie wywołać magię na talerzu. Krówki (mniam!) i jabłka (mniam, mniam!). To fantastyczne połączenie ze względu na smak, ale też konsystencje. Dzięki jabłkom ciasteczka są trochę wilgotne, a rozpuszczone krówki lekko wypływają na wierzch.

Inspiracja zaczerpnięta z strony kwestia smaku.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 8 cukierków „krówek”
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Krówki oraz obrane jabłko pokroić na drobną kosteczkę. Przygotowane jabłko oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, dokładnie wymieszać.

Masło ubić razem z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania jasnego kremu . Dodać jajko i dalej ubijać, do momentu połączenia składników.

Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać składniki ze sobą. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Dodać krówki z jabłkami i znów wymieszać.

Przygotować blachę wyłażoną papierem do pieczenia.

Nabierać masę na łyżką i formować z niej kulki oraz lekko je spłaszczyć . Układać ciastka w 1 cm odległości od siebie aby się nie zlały podczas pieczenia.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *