obiad,  przystawka

TARTA ze szpinakiem

Kolejna tarta na blogu i kolejne ulubione danie w rodzinie KokoszkoLandu. Tarta jest jak pizza – można ją do woli modyfikować i dobierać składniki. Jeśli ktoś lubi buraki zapraszamy tu, a może ktoś z was woli marchewkę i cukinie niech zaglądnie tutaj. Eksperymentować można z górą dania jak i ze spodem. Może być tradycyjnie – pszenny, jak i z domieszką mąki żytniej. Dla każdego coś dobrego.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanka maki pszennej z pełnego przemiału
  • 2/3 kostki masła (zimne)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka soli

 Składniki na masę

  • pęk świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200-250 ml gęstego jogurtu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.

Obciąć długie łodygi szpinaku, rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć liście z solą na średnim ogniu.

Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tartę (nie zapomnijcie o posmarowaniu jej tłuszczem, chyba że posiadasz formę silikonową.)

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8-10 minut.

W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, pokrojony w kostkę ser, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym spodzie kilka liści szpinaku resztę dodać do masy. Gotową masę przelać na spód. Wstawić ponownie do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *