Pieczone FIGI z kozim serem
Uwielbiam figi. Przypominają mi wakacje sprzed lat, kiedy mieszkając na campingu w Chorwacji dookoła rosło tyle drzew figowych, że zajadałam się nimi każdego dnia. Od tamtej pory darze je ogromnym uczuciem. Połączenie figi z kozim serem jest absolutnie genialne. Słodki smak owocu idealnie się zgrywa z słonym serem. Dzięki temu połączeniu powstała pyszna przystawka.
Składniki
- 3-4 świeże figi
- 3-4 łyżeczki serka koziego
- 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
- sos balsamiczny
- kilka listków świeżej mięty
Figi delikatnie umyć. Odciąć czubki fig następnie naciąć je na krzyż. Przycisnąć palcami podstawę delikatnie „otwierając” figę. Nacięte owoce umieścić w naczyniu do pieczenia, do środka włożyć kozi ser.
Piec w temperaturze 200°C przez 10-13 minut.
Przed wyjęciem fig z piekarnika, uprażyć nasiona słonecznika. Talerz na którym będzie podawana przystawka udekorować sosem balsamicznym. Ciepłe figi przełożyć na talerz dodać słonecznik i listki mięty na wierzch.
SMACZNEGO
(K)