
KREM czekoladowy z ciecierzycy
Zdrowa alternatywa dla słodkiego kremu w słoiku kupionego w sklepie. Połączenie ciecierzycy z czekoladą może zaskakiwać, ale wierzcie mi komponują się idealnie, zwłaszcza jeśli doda się do tego figi. Krem można podawać z chlebem, goframi czy po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika.
Gotowy krem można przechowywać w lodówce zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Na blogu możecie odnaleźć przepis na KREM z awokado i kakao.
Składniki:
- 1 szkl. ciecierzycy z puszki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 6 sztuk suszonych fig
- skórka z połowy pomarańczy
- 1 łyżka amaretto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W między czasie umieścić pozostałe składniki w misce. Gdy czekolada ostygnie dodać do pozostałych składników. Blenderem zmiksować wszystko na jednolitą masę.
SMACZNEGO
(K)


3 komentarze
~Zuza
ale pychotka 🙂
~Scandale
Bardzo przydatny przepis. Fajnie wyglądają te „zmarznięte” owoce 🙂
kokoszkoland
dziękujemy