PLACUSZKI cukiniowo – marchewkowe
Najciekawsze kompozycje w kuchni powstają z niczego. Kiedy odkrywamy, że w lodówce jest tak zwane wszystko i nic trzeba włączyć kreatywność i kombinować. My wykombinowałyśmy takie cudo jak placuszki z cukinii i marchewki. Do połączenia tych dwóch warzyw chyba nie trzeba nikogo przekonywać, a dzięki odpowiedniej obróbce są też sycące.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- średnia marchewka
- 2 jajka
- ok. 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
- 100 g słonecznik łuskany
Cukinie i marchewkę dokładnie umyć obrać ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach . Ząbki czosnku obrać i pokroić na drobną kostkę. Posolić startą cukinię i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie odsączyć nadmiar wody.
Do startej cukinii dodać: marchewkę, czosnek, mąkę oraz jajka. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki na koniec dodać słonecznik, proszek do pieczenia i pieprz do smaku.
Rozgrzewać patelnię (najlepiej beztłuszczową – jeśli nie macie takiej to starajcie się smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju i suszyć je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu – na smaku nie stracą, a będą o wiele smaczniejsze) za pomocą dużej łyżki formować z ciasta płaskie placuszki. Smażymy na patelni z obu stron. Uważać żeby się nie przypaliły.
SMACZNEGO
(M)