śliwkowe CIASTO z czekoladą
Czekolada to fantastyczna część kulinarnego duetu. Jest tyle połączeń w których smakuje genialnie – czekolada z truskawkami, z orzechami, z kawą… Najlepszym duetem dla mnie jest ten ze śliwkami. Genialny pod każdym względem. Dlatego ciasto z tymi składnikami nie może długo stać niezjedzone.
Z takiej ilości składników uda nam się upiec średniej wielkości pyszne ciasto. Wystarczy 15 minut plus 20 minut na pieczenie i ciasto gotowe.
Składniki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
- ½ szkl. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- ok. 10 sztuk śliwek
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania ciasta
Śliwki umyć, wyjąć pestki i podzielić na połówki. Czekoladę połamać na małe kawałeczki.
Przygotować dwie większe miski. W pierwszej wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki: olej, mleko i jajko.
Mokre składniki dodać do suchych – nie odwrotnie! Wymieszać delikatnie najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Dodać pokrojone na drobne kawałki czekoladę. Gotową masę przelać do średniej wielkości formy. Na górę ciasta położyć połówki śliwek.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)