Pieczony KALAFIOR
Przepraszamy za przerwę w nadawaniu! To nie tak, że o Was zapomniałyśmy. Przeciwnie myślami byłyśmy wciąż tu. Pochłonął nas sezon weselno-urlopowy, ale już wracamy! Wypoczęte, wyświętowane z głową pełną pomysłów na kolejne przepisy.
Na początek, po przerwie, coś prostego – pieczony kalafior. Pyszny i chrupiący, idealny dodatek do obiadu lub jako przekąska.
Kalafior jest często nie doceniany w codziennej diecie, a zawiera dużą ilość witaminy C oraz witaminy K, białka, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego oraz wiele innych korzystnych składników.
Składniki
- 1 kalafior
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- curry, papryka słodka i ostra, po 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
Surowego kalafiora podzielić na nieduże różki. Umieścić kalafior w naczyniu żaroodpornym ewentualnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać kalafior oliwą z oliwek dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut.
SMACZNEGO
(K)
4 komentarze
~Dzikowiec
Świetny pomysł!
kokoszkoland
dzięki
alicja
Nie przedadam za kalaforiorem, ale w formie smażonej jeszcze go nie jadłam.
kokoszkoland
proponuje spróbować, kalafior ciekawie smakuje dzięki przyprawom
(K)