czekladowe BROWNIE z fasoli
Dieta to koszmar, głównie dlatego, że na każdym kroku czekają pokusy złożone z cukrów, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Istny koszmar. Ale mamy na to sposób! Nie wolno sobie wszystkie go odmawiać, bo człowiek mógłby zwariować. Trzeba po prostu szukać zdrowych niskokalorycznych rozwiązań. Takim jest brownie z fasoli adzuki.
Adzuki jest jedną z najbardziej popularnych roślin w Azji. Smakuje podobnie jak znane nam fasole, ale ma wyraźny orzechowy posmak. Warto ją jeść bo: wzmacnia nerki, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki.
Przed przygotowaniem fasoli dobrze jest ją namoczyć przez 12 godzin. Dzięki temu nasz organizm łatwiej ją przetrawi.
Składniki:
- 400 g fasolki adzuki
- 3 banany
- 4 jajka
- 8 łyżek kakao
- 4 łyżki ksylitolu (jeśli ktoś na restrekcyjnej diecie, jeśli nie może być cukier trzcinowy)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Opcjonalnie do smaku:
- skórka z pomarańczy
- sok z połówki pomarańczy
- tarty świeży imbir
- cynamon
Składniki na polewę:
- 200g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
Fasolkę moczyć 12 godzin, wodę odlać. Fasolę gotować w niesłonej wodzie aż zmięknie. Zblendować jajka, dodać fasolę, blednować, dodać kakao, cukier, sodę. Blendować na gładką masę. Do smaku można dodać skórkę z pomarańczy, świeży imbir, cynamon i sok z pomarańczy (nie za dużo). Wtedy brownie będzie miało trochę piernikowy posmak.
Masę przełożyć na formę do tarty.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Po wystygnięciu brownie w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, oblać nią ciasto i obsypać wiórkami.
SMACZNEGO
(A)
2 komentarze
~Polski Koszyk
Jadam fasolę, ale nie zdawałam sobie sprawy, że można ją również tak finezyjnie wkomponować w słodki deser. Jestem tym przepisem oczarowana i ogromnie się cieszę, że trafiłam na ten blog. Koniecznie muszę upiec to ciasto wygląda obłędnie.
kokoszkoland
dziękujemy za miłe słowa. Zapraszamy do testowania innych wpisów 🙂 (K)