MULE w sosie pomidorowym
Uwielbiam małże. To chyba najprostsze w przygotowaniu owoce morza, a jednocześnie są łatwo dostępne w naszym kraju. Nieustająca moda na śródziemnomorską dietę sprawia, że wiele sklepów ma w stałej ofercie świeże owoce morza.
Przy ich wyborze należy się kierować świeżością. To bardzo ważne, nieświeżymi można się nawet zatruć. Można kupić też mrożone – mogą być równie smaczne, ale trzeba pamiętać, żeby zjeść je od razu po rozmrożeniu.
Pokazywaliśmy już na blogu małże po marynarsku i w sosie brzoskwiniowym, teraz przyszedł czas na małże z makaronem w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 1 kg małży
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- pomidory z puszki bez skórki
- makaron tagliatelle (może być też spaghetti)
- ¾ szklanki białego, wytrawnego wina
- bazylia świeża, lub suszona
- kilka całych listków bazylii do ozdoby
- bagietka – do podania
Wyszorować małże (delikatnie, najlepiej drucianą gąbką, tak żeby z muszel zerwać nitki i porosty. Dokładnie je opłukać i osuszyć. Unikać zbyt długiego trzymania pod wodą, bo muszlę się otworzą. (Jeśli kupiliśmy świeże małże, i niektóre z nich są otwarte, dobrze jest postukać nimi delikatnie w blat stołu. Jeśli muszla zacznie się zamykać, to znaczy, że jest świeża. Jeśli skorupki są pęknięte, lub muszla się nie zamyka lepiej ją wyrzucić).
Czosnek obrać i posiekać. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, przysmażyć czosnek, po kilku minutach dodać małże i wino. Poczekać aż wszystkie się otworzą (co jakiś czas potrząsnąć garnkiem z przykrywą tak żeby małże się wymieszały w środku). Dodać pokrojone w kostkę pomidory w puszce (razem z sosem z niej). Doprawić odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Dusić razem około 8-10 minut.
W osobnym garnku przygotować makaron.
Całość na talerzu posypać bazylią, a całymi listkami ozdobić.
SMACZNEGO
(A)