lany CHRUST last minute
Tłusty czwartek już w tym tygodniu, to na pewno ulubiony dzień wszystkich smakoszy słodkości. Jeśli jednak nie macie czasu, a chcecie potrzymać polska tradycję i przygotować własne łakocie, lany chrust jest idealny. Ciasto przygotowuję się bardzo szybko i bez straty czasu na wycinanie chrustu z ciasta. Wystarczy tylko malować esy floresy na rozgrzanym tłuszczu.
Składniki
- 200 g maki pszennej
- 3 jajka
- ¼ szklanki cukru pudru
- 150 ml mleka
- sok z połówki cytryny
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Rozdzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Żółtka ucierać z cukrem pudrem do momentu otrzymania jednolitej, puszystej masy. Do masy z żółtek na przemian dodawać mleko z przesianą mąką. Dokładnie mieszać po każdym dodaniu składników. Na koniec dodać sok z połówki cytryny. Kiedy masa będzie jednolita delikatnie dodać ubite białka. Mieszać. Ciasto powinno mieć płynną konsystencje.
Wlać olej rzepakowy na dużą patelnie i rozgrzać tłuszcz.
Ciasto przenieś do rękawa cukierniczego. Delikatnie wylewać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Pilnować aby chrust się nie przypalił.
SMACZNEGO
(K)