DORSZ w skorupce z pietruszki
„Nie jedz tego to nie zdrowe”, „Zwariowałeś! To sama chemia”, „To wszystko jest sztuczne” – brzmi znajomo? Kiedy chce się słuchać wszystkich porad żywieniowych, to można dojść do wniosku, że lepiej nie jeść nic. Tymczasem dobrą alternatywą dla czerwonego mięsa i sztucznie hodowanego drobiu są ryby! Nie wiem dlaczego sięgamy po nie tak rzadko. Mamy dostęp do morza, nieźle zarybione stawy i rzeki, a tymczasem ryba wydaje się być na polskich stołach daniem „od święta”.
Tymczasem dorsz (którego połów w Bałtyku jest sezonowy, mimo to świeży jest importowany do Polski z innych krajów) ma w sobie wszystko czego potrzebuje nasz organizm: kwasy tłuszczowe, w tym nieocenione omega3 , białko, witaminy B12 (łagodzącej objawy stresu, zmniejszającej ryzyko powstania nowotworów i Alzheimera) i D3 (wspomagającej naszą odporność) fosfor. No po prostu wszystko co najlepsze.
Dlatego dziś przedstawiamy prosty, szybki i bardzo zdrowy przepis.
Uwaga na ości!
Składniki:
- ok 1 kg filetów z dorsza
- 1 szt. limonki
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki bułki tartej
- pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- cytryna i grzanki – do podania
Dorsza podzielić na małe fileciki, skropić sokiem z limonki. Posypać świeżo mieloną solą i pieprzem. Rozłożyć filety na posmarowanej odrobiną oliwy blasze.
W miseczce wymieszać bułkę tartą z winem, dodać drobno posiekany czosnek i pietruszkę.
Doprawić całość odrobią soli i sporą ilością pieprzu.
Masę ułożyć na rybie.
Piec w piekarniku przez 25 minut w 160 stopniach.
SMACZNEGO
(A)