MUFFINY pączkowe z konfiturą
Im więcej zjem słodyczy, tym więcej przytyję,
Im więcej przytyję, tym więcej będę musiała schudnąć
Im więcej schudnę, tym mniej przytyję,
Im mniej przytyję tym więcej mogę zjeść!
Takie są te muffiny! Pokręcone, ale ostatecznie pożywne, niskokaloryczne, a smaczne. Zamiast zapychać się pączkami w tłusty czwartek (już niebawem), można wybrać opcje bardziej dietetyczna, a skoro dietetyczna to można zjeść co najmniej dwie (albo nawet 12, bo tyle wyjdzie wam z przepisu)!
Składniki:
- 300g mąki pszenne
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- sok z cytryny
Składniki na nadzienie:
- Konfitura wiśniowa około 12 szt. płaskich łyżeczek
W jednej misce dokładnie wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W drugiej misce połączyć jajko, olej, sok z cytryny i jogurt naturalny.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki. Zmieszać drewnianą łyżką, ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki nie wyrosną. Foremki na muffiny wyłożyć papierowymi papilotami do każdej nałożyć po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury i całość przykryć jeszcze 1 łyżką ciasta.
Z ciasta powinno powstać około 12 szt.
Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Dekorować według uznania.
SMACZNEGO
(M)