KREM z czerwonych buraków
Mróz skrzypi pod butami, rano ciemno, po południu ciemno, aż nie ma się na nic ochoty ani energii.
Krem z czerwonych buraków to żelazna bomba składników odżywczych, które pobudzą was do życia.
Koniecznie spróbujcie!
Zwłaszcza w te mrozy, bo rozgrzewa wyśmienicie!
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Olgi Smile.
Składniki:
- 6 szt. średnich czerwonych buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Składniki na kleksa
- 100 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
Buraki, marchewkę, pietruszkę, paprykę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć mocno na patelni z oliwą. Do garnka wkładamy wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę, powinna być gęsta.
Śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny łączymy razem i mieszamy.
Krem podawać z kleksem z śmietany.
SMACZNEGO
(M)