Dekoracja PIERNIKÓW na choinkę – lukier #3
Piernikowe szaleństwo trwa! W tym roku udało się nam przygotować dla Was kilka propozycji dekoracji pierniczków. Pierwsza wersja to, najbardziej popularna – lukrowanie i zdobienie cukiereczkami pierniczków na choinkę. Przepis na te pierniczki znajdziecie już na blogu PIERNICZKI na choinkę.
Inspiracja zaczerpnięta z książki „Cuda z piernika”, Mima Sinclair
Składniki na lukier:
- 250 g cukru pudru
- 1 lekko ubite białko jajka
- ½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka wody
Cukier puder przesiać do miski, dodać ubite białko jajka i sok z cytryny. Miksować przez 2-3 minuty do momentu uzyskania gładkiej i sztywnej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i łatwo się rozsmarowywać. Jeśli jest zbyt suchy należy dodać wody, a jeśli za bardzo płyny dodać więcej cukru pudru.
Taki lukier można doklejać do pierniczków elementy zdobiące. Lukier można przechować przez 7 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
O drugim sposobie dekoracji polewą czekoladową możecie przeczytać w tym wpisie – DEKORACJA pierniczków.
SMACZNEGO
(K)