CIASTECZKA korzenne
Pieczenie świątecznych ciasteczek to tradycja! U nas w domu równie silna (albo nawet silniejsza) jak ryba i barszcz na stole wigilijnym. Często są częścią prezentów dla bliskich. Dlatego co roku przeszukujemy książki kucharskie, czasopisma i Internet w poszukiwaniu nowych inspiracji, żeby znów móc zaprezentować coś nowego. Oto jedna z takich „nowości” w naszej kuchni.
Przepis podpatrzony z bloga ilovebake.pl
Składniki:
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 ½ szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki kakao
- szczypta soli
- brązowy cukier do obtoczenia
Masło i cukier miksujemy ze sobą o otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Następnie dodać jajko oraz miód i ponownie miksować. W osobnej misce wymieszać że sobą przesianą mąkę, sodę i pozostałe przyprawy. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać najlepiej drewniana łyżką. Gotowe ciasto włożyć przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.
Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszczyć można zrobić to łyżką lub rękami. Obtoczyć górę ciastka w brązowym cukrze i wyłożyć na blasze.
Piec w temperaturze 170 °C przez około 15 minut.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~Ola
Te ciasteczka wyglądają smakowicie 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis! Pozdrawiam cieplutko 🙂
kokoszkoland
dzięki, polecam je z całego serca (K)