ciasteczka,  śniadanie

CIASTECZKA korzenne

Pieczenie świątecznych ciasteczek to tradycja! U nas w domu  równie silna (albo nawet silniejsza) jak ryba i barszcz na stole wigilijnym.  Często są częścią prezentów dla bliskich. Dlatego co roku przeszukujemy książki kucharskie, czasopisma i Internet w poszukiwaniu nowych inspiracji,  żeby znów móc zaprezentować coś nowego.  Oto jedna z takich „nowości” w naszej kuchni.

Przepis podpatrzony z bloga ilovebake.pl

Składniki:

  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 ½ szkl. mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • brązowy cukier do obtoczenia

Masło i cukier miksujemy ze sobą o otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Następnie dodać jajko oraz miód i ponownie miksować. W osobnej misce wymieszać że sobą przesianą mąkę, sodę i pozostałe przyprawy. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać najlepiej drewniana łyżką. Gotowe ciasto włożyć przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.

Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszczyć można zrobić to łyżką lub rękami. Obtoczyć górę ciastka w brązowym cukrze i wyłożyć na blasze.

Piec w temperaturze 170 °C przez około 15 minut.


SMACZNEGO 

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *