Pieczony BATAT na słodko
W każdej szkole, w każdej klasie, zawsze był ktoś „bardziej”. Bardziej uzdolniony, bardziej lubiany, bardziej zauważalny. Batat jest takim „bardziejem” w świecie warzyw. W klasie pełnej ziemniaków jest koleżeńskim, przystojnym kolegą ze średnią 4,8.
Kiedy Karolina z bloga savoryorsweet.pl, poprosiła nas o opinie w sprawie swojego ebooka, już po pierwszym przeglądnięciu wiedziałam, że ze wszystkim przepisów, to właśnie ten batatowy wypróbujemy.
Nie tylko dlatego, że jest to lubiane w KokoszkoLandzie warzywo, ale przede wszystkim dlatego, że jest dobrym testerem. Jeśli coś jest samo w sobie dobre, łatwo jest przekombinować, zepsuć produkt. Testując, więc nowy przepis i jednocześnie trochę ebooka zakasałam rękawy i upiekłam batat.
Przepis jest prosty, szybki, sos idealnie komponuje się z batatem (nikt, nam nie zapłacił za tą opinie! Sama prawda!).
Ten i wiele innych przepisów autorstwa Karoliny będziecie mogli znaleźć w nowym internetowym VEGEBOOKU, który niebawem będzie w sprzedaży (ebook.savoryorsweet.pl). KokoszkoLand przedpremierowo testuje nowe wegańskie przepisy.
Zachęcamy również do zajrzenia na bloga Karoliny, który zachęca do aktywnego i zdrowego trybu życia.
Składniki:
- 1 duży batat
- 1 banan
- mielony cynamon
Składniki na sos:
- 1 łyżka masła orzechowego/ sos tahini
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka sosu chili/ sosu sriracha (ja nie miałam w domu żadnego sosu więc użyłam odrobinę zmielonego chili)
Dodatkowy składnik:
- ulubione orzechy
Batat należy umyć i po nakłuwać widelcem z każdej strony (robimy to po to żeby słodki ziemniak szybciej się upiekł).
Piec w temperaturze 200°C przez 30-40 minut (do momentu aż będzie można wbić widelec).
Wszystkie składniki na sos umieścić w misce i dokładnie ze sobą wymieszać.
Po wyjęciu słodkiego ziemniaka z piekarnika, ostrożnie przekroić batat wzdłuż i lekko rozchylić. W miejsce przecięcia umieścić pokrojonego banana. Obsypać delikatnie batat cynamonem, polać gotowym sosem i dodać orzechy.
SMACZNEGO
(K)