Dżem z ARONII, jabłkami i gruszkami
Aroniowy zawrót głowy trwa. Mamy nadzieję, że podobał się Wam przepis na dżem z aronii z żurawin.
Mamy dla was kolejny pomysł na to w jaki sposób przechować jesień, tak żeby można było ją podać na talerzu w dowolnym czasie. Tym razem w trochę innej odmianie, bo przetwory to nie tylko dodatek do naleśników i śniadań,ale też ciekawy i nieoczywisty dodatek do mięs, czy serów. Aronia jako towarzyszka drobiu albo koziego sera pasuje wręcz idealnie.
Składniki:
- 1 kg aroni
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg gruszek
- 0,5 kg cukru (lub więcej)
Aronie gotować w garnku z grubym dnem (trzeba jej trochę pomoc i rozgnieść ją widelcem, lub w wersji max może być to blender). Gotować na małym ogniu około 40 min. Po tym czasie dodać jabłka i gruszki pokrojone w drobną kostkę. Po kilku minutach sukcesywnie dodawać cukier. Trzeba bardzo uważać, żeby dżem się nie przypalił. Jeśli choć trochę przywrze do dna garnka, nie wolno skrobać! Trzeba dobrą część dżemu jak najszybciej przełożyć do nowego garnka. Inaczej nawet najdrobniejsza ilość spalenizny może zepsuć smak całego przetworu.
Kiedy jabłka i gruszki się rozpadną, a całość przybierze szklisty kolor i lekko zwartą konsystencje można przekładać ją do wyparzonych słoiczków.
Zalecamy (ale nie jest to konieczne) pasteryzacje.
SMACZNEGO
(A,M)