PASZTET z cieciorki
Idealny na przystawkę. Nadaje się do kanapek, ale też na poczęstunek dla gości. Na pewno będą mile zaskoczeni niestandardową przekąską. Idealny dla wegetarian, ale też – co sprawdzone – smakuje mięsożercą, więc nie ma się co obawiać.
Składniki:
- 250 g cieciorki
- bulion warzywny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- mały por
- 2 jajka
- ½ szklanki nasion słonecznika
- curry
- sól
- pieprz
- suszony imbir
Cieciorkę namoczyć (minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc). Ugotować bulion, w osobnym garnku ugotować cieciorkę. W rondlu z grubym dnem zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i starty na tarce imbir (1 łyżeczka).
Do smażącej się cebuli dodać bulion, startą na dużych oczkach marchewkę, siekanego pora. Kasze jaglaną uprażyć i dodać do bulionu. Dusić wszystko razem aż kasza zmięknie, chwile przed końcem dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Na koniec połączyć wszystko w jednym naczyniu – warzywa z bulionu, uduszoną marchewką z cebulą i cieciorkę. Dodać 2 jajka. Wszystko razem dokładnie zblendować. Pod koniec blendowania dodać słonecznik (delikatnie rozdrobnić go blenderem, ale nie za dużo, tak żeby w pasztecie znalazły się wyczuwalne kawałki słonecznika).
Formę na keksa posmarować tłuszczem. Piec w 200 stopniach przez 1 godz, 15 minut.
SMACZNEGO
(A)
Jeden komentarz
~Jaglusia
ciekawy jest ten przepis! Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/