przystawka,  śniadanie,  wegatariańskie

PASZTET z cieciorki

Idealny na przystawkę. Nadaje się do kanapek, ale też na poczęstunek dla gości. Na pewno będą mile zaskoczeni niestandardową przekąską. Idealny dla wegetarian, ale też – co sprawdzone – smakuje mięsożercą, więc nie ma się co obawiać.

 Składniki:

  • 250 g cieciorki
  • bulion warzywny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mały por
  • 2 jajka
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • suszony imbir

Cieciorkę namoczyć (minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc). Ugotować bulion, w osobnym garnku ugotować cieciorkę. W rondlu z grubym dnem zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i starty na tarce imbir (1 łyżeczka).

Do smażącej się cebuli dodać bulion, startą na dużych oczkach marchewkę, siekanego pora. Kasze jaglaną uprażyć i dodać do bulionu. Dusić wszystko razem aż kasza zmięknie, chwile przed końcem dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Na koniec połączyć wszystko w jednym naczyniu – warzywa z bulionu, uduszoną marchewką z cebulą i cieciorkę. Dodać 2 jajka. Wszystko razem dokładnie zblendować. Pod koniec blendowania dodać słonecznik (delikatnie rozdrobnić go blenderem, ale nie za dużo, tak żeby w pasztecie znalazły się wyczuwalne kawałki słonecznika).

Formę na keksa posmarować tłuszczem. Piec w 200 stopniach przez 1 godz, 15 minut.

 

SMACZNEGO

(A)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *