ŚLIWKI w occie
Śliwkowa passa trwa! Zanim nadejdzie już tak zimna jesień, że będziemy myśleć już tylko o zakopaniu się pod kocyk warto skorzystać z ostatnich dni, kiedy śliwki są jeszcze dostępne na targach. A to czego nie uda się nam zjeść od razu można przechować „na gorsze czasy”. Śliwki w occie są banalne do przygotowania. Zajmie wam to chwilę, a świetnie pasują jako dodatek do mięs, ale też zakąska na przyjęcie. A wiadomo zbliżają się długie wieczory i powodów do świętowania na pewno nie zabraknie.
Składniki
- 1 kg śliwek
- 250 ml octu
- 750 ml wody
- 25 dkg cukru
- kilka goździków
Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić wszystkie na połówki i usunąć pestki. W tym czasie zagotować ocet, wodę i cukier i odstawić do ostudzenia. Połówki śliwek powkładać do słoików, do każdego dodać po goździku. Zalać ostudzoną zalewą. Mocno zakręcić i pasteryzować. Więcej o pasteryzacji.
SMACZNEGO
(A,M)