MASŁO ORZECHOWE
Wszystko co dobre jest drogie, nieprzyzwoite albo kaloryczne. Znacie to?
Da się to jednak obejść. Trzeba zamienić tylko „puste” kalorie, na zdrowe kalorię i już można bezwstydnie rozkoszować się smakiem masła orzechowego, cały czas trzymając się wersji, że to dla zdrowia i urody.
Bo tak jest! Orzechy to samo zdrowie. One tylko czekają żeby pomóc nam w koncentracji, pokonać stres, bezsenność a nawet migrenę. No idealne na wszystko. Dosłownie – dla kulturystów (pomagają budować tkankę mięśniową), dla uczniów (ułatwiają zapamiętywanie) i par (mocny afrodyzjak 😉 ).
A teraz do roboty po orzeszki i blender. Za kilka minut będziecie mogli się rozkoszować smakiem masła orzechowego.
Jeśli chcecie uzyskać lekkie masło orzechowe, dodajcie mniej cukru lub zupełnie z niego zrezygnujcie.
Składniki:
- 400 g orzechów ziemnych (bez soli)
- 1-2 płaskich łyżek brązowego cukru
- ¼ łyżeczki soli
Orzeszki dostępne w sklepach w większości są prażone. Gdyby jednak tak nie było, należy uprażyć je samemu na patelni aż się lekko zarumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do blendera i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odsypać ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
Dodać cukier i sól (jeśli orzeszki nie były solone). Miksować aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek). Dodać pozostałe kawałki orzechy do masy. Lekko wymieszać.
SMACZNEGO
(K)