Razowe CIASTO ze śliwkami
Kokoszkolandowe desery wrześniowe chcąc nie chcąc zamieniły się w desery śliwkowe. Modnie minimalistyczne kuszą swoją bezwstydną purpurą. Jak wszystko, śliwki też mają swoje miejsce. A najapetyczniej wyglądają, kiedy wylegują się w najprostszym cieście świata. Najprostszym, bo ze śliwkami trzeba uważać i to bardzo – żeby nie przekombinować, bo można zepsuć!
Na blogu możecie odnaleźć przepis na podobne ciasto z truskawkami.
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukry trzcinowego
- 2 szklanki mąki razowej pełnoziarnistej
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- ok. 15 śliwek
Śliwki umyć i obrać z pestek.
Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier i dokładnie wymieszać blenderem lub mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać roztopione i ostygnięte masło. Wymieszać. Przygotować formę wyłożona papierem do pieczenia. Wlać masę na górę ciasta ułożyć obrane śliwki pokrojone w połówki. Gotowe ciasto obsypać delikatnie cukrem trzcinowym i cynamonem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.
Upieczone ciasto możecie obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)