CIASTO z śliwkami na opak
Śliwkowy zawrót głowy trwa. Mamy dla was z tej okazji bardzo proste, w przygotowaniu ciasto, o nietypowym wyglądzie. Takie ciasto „na opak”. Największa trudność przy jego przygotowaniu to czekanie aż ostygnie. Trzeba bardzo dużo cierpliwości i silnej woli, żeby nie dać się skusić niesamowitemu zapachowi, jaki się od niego unosi.
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 170-200 g cukru
- ½ szklanki wody
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 400 g śliwek
Dodatkowo
- bułka tarta do formy
- margaryna do posmarowania formy
Śliwki dokładnie umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Naczynie żaroodporne, wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Ułożyć połówki śliwek skórką do góry, jedną koło drugiej. Obsypać połową cukru. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wodę zagotować z masłem. Powoli przelać do masy z jajek, cały czas mieszając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ciasto do przygotowanej formy z śliwkami. Umieścić ciasto w piekarniku.
Piec w temperaturze 200°C przez około 35 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać aż ostygnie. Formę z ciastem przykryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Gotowe.
SMACZNEGO
(A,K)